De gemeente heeft een faciliterende rol in de ontwikkeling. Dit houdt in dat de initiatiefnemers in de lead zijn voor het gehele project binnen de kaders van de ruimtelijke procedure, uitkomsten onderzoeken en het beleid van de gemeente. De gemeente heeft met name een toetsende rol maar kijkt inhoudelijk uiteraard ook mee.
Een eerste stap is het maken van een afsprakenkader, het benoemen van actueel beleid en een kostenafspraak. Goudswaard Westdijk CV en gemeente Hoeksche Waard ondertekenen binnenkort de intentieovereenkomst ter behoeve van de woningbouwontwikkeling in de Leenheerenpolder.
Door de inwerkingtreding van de omgevingswet op 1 januari 2024 en uitdagingen welke de overheid kent met de software en overgangsprocedures is het op dit moment nog niet duidelijk welke ruimtelijke procedure er gevolgd dient te worden. De tijdelijke variant, de zogenaamde TAM-IMRO procedure, kan op dit moment worden gevolgd mits uiterlijk op 31 december 2024 de formele procedure is gestart. Dit acht Goudswaard Westdijk CV niet haalbaar. In juli 2024 komt er naar verwachting een update vanuit de overheid over de werkbaarheid van de techniek en een mogelijke verlenging van de TAM-IMRO variant. Op basis hiervan wordt in samenspraak met gemeente een keuze gemaakt welke variant van de ruimtelijke procedure gevolgd gaat worden.
De focus van Goudswaard Westdijk CV ligt nu met name op het opmaken van het schetsontwerp inrichtingsplan van de woningbouwopgave binnen de integrale ontwikkeling. Dit gebeurt in verschillende fasen. De bevindingen van de onderzoeken en input vanuit afstemming met stake- en shareholders worden door stedenbouwkundige en landschapper gebruikt om van grof naar fijn te komen en tot een ruimtelijk haalbaar plan. Vanaf het moment dat er een eerste versie (schetsontwerp) van het inrichtingsplan beschikbaar is wordt dit ook besproken met omgeving/ belanghebbenden.
De manier van participeren vond in het verleden voornamelijk plaats via de klankbordgroep. Alle aanwezigen bij deze overleggen danken wij hartelijk voor hun inzet en betrokkenheid binnen die fase van het project en hopen hen in de nabije toekomst in een andere setting weer tegen te komen. De manier van communiceren en participeren met betrekking tot de ontwikkeling van de Leenheerenpolder gaat veranderen ten opzichte van de collectieve wijze waarop dat eerder gebeurde. De focus komt te liggen op de afzonderlijke onderdelen/aspecten van het project en/of programma. Wij kijken steeds per onderdeel/aspect/programma wat de behoefte of noodzaak is aan afstemming, dialoog of informatie. Waar mogelijk maken wij verslagen die openbaar zijn.
Naast afstemming over specifieke onderdelen van het project organiseren wij ook inloop/ informatiemomenten waarbij iedereen welkom is. Deze worden aangekondigd via nieuwsbrieven en de website.