Plan

Gebiedsvisie Leenheerenpolder

De voormalige gemeenteraad Korendijk stelde de gebiedsvisie Leenheerenpolder met daarin het vlekkenplan in juli 2017 vast.

Het gebied Leenheerenpolder beslaat ongeveer 130 hectare van het buitendijkse gebied. In de beoogde ontwikkeling is er ruimte voor herstel van intergetijdennatuur met ruimte voor dagrecreatie, verblijfsrecreatie en wonen. Juist deze integrale ontwikkeling draagt bij aan de kwaliteit en vitaliteit van het dorp Goudswaard en de Hoeksche Waard.

Programma Leenheerenpolder

De verschillende partijen Goudswaard Westdijk CV, Provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten hebben allemaal een eigen opgave in het gebied, maar wensen dit integraal op te pakken. Het beoogde programma wordt onderstaand per partij weergeven:

Woningbouw (Goudswaard Westdijk CV)

In de integrale ontwikkeling van de Leenheerenpolder maken circa 64 duurzame en natuurgerichte woningen deel uit van de plannen. Deze bijzondere woningen worden gesitueerd op de huidige agrarische gronden/ bebouwing, tegen de Natura 2000 begrenzing aan. Om de woningen loopt de natuur door via kreken, gorzen en passende beplanting.

De architectuur van de woningen wordt afgestemd op de natuurlijke omgeving en houdt wat betreft situering, opzet en vormgeving optimaal rekening met duurzame en circulaire aspecten. Uitgangspunt is gebruik van zonne-energie, natuurlijke ventilatie en een energieneutraal installatieconcept. Vanuit een circulaire gedachtegang wordt constructie en materiaal zorgvuldig gekozen.

De situering en ontwerp van de woningen bevinden zich nu nog een schetsontwerpfase. Uitgangspunt is uiteraard dat de woningen klimaatbestendig en veilig worden gebouwd. De aanleghoogte en situering van de woningen is afhankelijk van verdere afstemming met andere partijen zoals onder andere waterschap Hollandse Delta en Rijkswaterstaat. Daarnaast bepalen marktontwikkelingen ook de indeling en uiteindelijke verschijningsvorm van de woningen.

Recreatiewoningen (Natuurmonumenten)

In de kop van de Leenherenpolder is ruimte voor de beoogde ontwikkeling van maximaal 40 recreatiewoningen. Het idee is: verblijfsaccommodatie midden in de natuur gericht op natuurbeleving. Uitgangspunt is dat de woningen goed worden ingepast in de natuur

Natura 2000 (Provincie Zuid-Holland)

Voor de Leenheerenpolder is het verbeteren en behouden van de deltanatuur de hoofdzaak. Binnen de Natura 2000 wordt gestreefd naar verbetering van de biodiversiteit. Er wordt gewerkt aan een aaneengesloten natuurnetwerk waarbij het ecosysteem centraal staat. Het terugbrengen van het zoetwatergetijdenlandschap is een belangrijke stap naar herstel en brengt de natuurlijke diversiteit aan soorten terug.

De natuurontwikkeling in de Leenheerenpolder is erop gericht dat akkers en graslanden plaats maken voor spectaculaire intergetijdennatuur, met getijdengeulen die mogelijk verbonden worden met het Spui. Samen met de Leenheerengorzenpolder en de Korendijkse Slikken ontstaat een ‘gouden rand’ rond de westkant van de Hoeksche Waard.

De natuurontwikkeling biedt veel nieuwe kansen voor trekvissen zoals fint en stekelbaars, trekvogels zoals kemphaan en goudplevier en tal van soorten libellen, bijen en vlinders. Ook de beschermde Noordse woelmuis voelt zich in dit gebied thuis.

Op dit moment wordt door Provincie Zuid-Hollland een aantal onderzoeken gedaan naar waterveiligheid. Op basis van de resultaten van deze onderzoeken wordt een inrichtingsplan opgesteld voor de gewenste natuurontwikkeling.